Asumisrauha ja häiriöistä ilmoittaminen

Naapurirauhan säilyttäminen ei ole aina helppoa. Asukkaiden tulisi erityisesti huomioida klo 22 – 07 välinen hiljaisuusaika. Jos järjestät kodissasi juhlia, ilmoitathan naapureille asiasta hyvissä ajoin etukäteen, koska juhlinta saattaa aiheuttaa normaalia kovempaa ääntä. Hyvä tapa on myös laittaa ilmoitustaululle lappu asiasta.

Jos asuntoosi kuuluu häiritsevää ääntä hiljaisuusaikana tai se on luonteeltaan jatkuvaa, pyydämme toimimaan seuraavasti:

  • Keskustele ensin mahdollisen häiriön tuottajan kanssa. Naapuri ei välttämättä tiedä, että esimerkiksi kantapääkävelytyyli kuuluu helposti naapurille tai musiikin kuuntelun äänet saattavat kuulua kotiisi häiritsevästi tai tietokonepelin temmellyksessä ääni saattaa kiihtyä. Pelkkä puheeksi ottaminen auttaa usein.
  • Jos häiriöt ovat luonteeltaan jatkuvia eikä keskustelu auttanut, tee häiriöntuottamusilmoitus. Sen perusteella Pieksämäen Haka Oy voi ryhtyä virallisiin toimenpiteisiin asumisrauhan palauttamiseksi.

            Sähköinen häiriöntuottamusilmoitus (Tarvitset verkkopankkitunnukset ja/tai mobiilitunnistautumisen)

            Tulostettava  häiriöntuottamusilmoitus (pdf)

  • Jos häiriöt ovat luonteeltaan vakavia ja tapahtuvat erityisesti öiseen aikaan, älä selvitä tilannetta itse. Yleinen järjestyksenvalvonta kuuluu viranomaisille. Poliisin tavoitat yleisestä hätänumerosta 112.

 

Päästäksemme puuttumaan asumishäiriöihin, on vähintään kahden häiriöitä kokeneen eri asunnon asukkaan tehtävä kirjallinen häiriöntuottamusilmoitus asiasta. Kirjallisen ilmoituksen saapumisen jälkeen puutumme asiaan. Mikäli häiriöntuotto jatkuu edelleen, tulee asukkaan tehdä asiasta uusi ilmoitus. Pahimmillaan häiriöntuottaminen aiheuttaa vuokrasopimuksen purkamisen.

 

Teethän ilmoituksen vasta, kun olet yrittänyt keskustella häiriötä aiheuttaneen naapurin kanssa.