Muuta asumisaikaista ja asumisen päättymiseen liittyvää

Asunnon omatoiminen remontoiminen tai maalaaminen tapahtuu vain vuokranantajan luvalla. Tuolloin työn valmistuttua työnjälki tarkastetaan. Myös mahdollisten aitausten tekoon tai lautasantennien kiinnittämiseen kiinteistön seinään tai ovisilmän ja turvalukon asentamiseen on saatava vuokranantajan lupa. Lupaa tulee kysyä etukäteen; luvan ja ohjeet antaa kiinteistötyönohtaja tai isännöitsijä.

Asumisen päättyessä asukkaan on jätettävä omat istutukset, sälekaihtimet, ovisilmät ja turvalukot paikoilleen. Myös nurmialue tulee jättää hoidettuna. Kun huoneistoon kuuluva oma piha-alue pidetään järjestyssääntöjenkin edellyttämällä tavalla aina hoidettuna, ei ongelmia synny jälkikäteen, vaikka asukas muuttaisi pois talviaikaan.

Pois muuttavan asukkaan tulee lähtiessä pestä ikkunat sisäpuolelta ja säiden salliessa myös ruutujen välistä. Varastokoppikin pitää muistaa tyhjentää ja puhdistaa. Sama koskee kylmävarastoja, missä sellainen on ollut asukkaan käytössä.

Irtisanominen

Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen on irtisanomisaika yksi kuukausi, eli seuraavan kalenterikuukauden mittainen aika. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti ja irtisanomisilmoitus on lisäksi allekirjoitettava. Sähköistä irtisanomisilmoitusta ei hyväksytä. Irtisanomisaikojen noudattamisessa ei hyväksytä poikkeuksia. Kun irtisanomisilmoitus on saapunut Pieksämäen Hakan toimistolle, on seuraava kalenterikuukausi aikaa, jonka asukas voi pitää huoneistoa ja maksaa vuokran. Irtisanomisaikaa noudatetaan kaikissa vuokrasuhteissa, myös asuntoa vaihdettaessa.

Irtisanominen tapahtuu kätevimmin Pieksämäen Hakan toimistolla, jolloin asukkaalle selvitetään vielä vuokrasuhteen päättymiseen liittyvät seikat; annetaan mm. siivousohjeet ja kysytään pankkiyhteys, johon vakuuden voi palauttaa.

Huoneisto tulee jättää siivottuna ja palauttaa kaikki avaimet Pieksämäen Hakan toimistolle. Mikäli asumisen aikana on huoneistossa jotakin rikkoutunut, kannattaa heti asumisaikana tai hyvissä ajoin ennen muuttopäivää pyytää vuokranantajaa tarkastamaan vahinko ja samalla sopia vaurion korjaamisesta.

NÄILLÄ OHJEILLA ASUMINEN ONNISTUU, MUTTA LISÄTIETOJA VOI AINA KYSYÄ

Kaikissa epäselvissä ja mieltä askarruttavissa kysymyksissä kannattaa soittaa Pieksämäen Hakan toimistolle (015 348 060). Puhelut ohjataan vaihteestamme henkilöille, jotka parhaiten osaavat aihealueittain antaa vastauksen. Kannattaa aina kysyä, jos on jotakin epäselvää. Yhdessä ja meihin yhteyttä pitämällä saadaan asiat parhaiten ratkaistua.